ההנחה הרווחת של מרבית הציבור היא שבבתים הפרטיים שלנו מתאפשר לנו לעשות כל מה שעולה בדעתנו, וכפועל יוצא אפשר להסיק שפעולה של כריתת עצים בבית פרטי נתונה לשיקול דעתנו הבלעדי – אך המציאות אומרת אחרת. גם כאשר עצים נמצאים בשטח הפרטי שלנו, ההחלטה על כריתה שלהם היא איננה נחלתנו בלבד.
מעצם חשיבותם של העצים לסביבה, לבריאות ולטבע, נדרש אישור של פקיד היערות לכריתת עץ גם בבית פרטי, ובלעדיו אתם מסתכנים בלא פחות מעבירה פלילית.
אילו עצים דורשים אישור כריתה?
קיומם של עצים חשוב מאוד לכולנו, מהסיבה הפשוטה שהם צורכים פחמן דו חמצני ופולטים חמצן, ואם יש משהו שמשותף לכלל האנושות, זה הצורך לנשום. ישנם עצים רבים הידועים בתרומתם הרבה לסביבה ולכן למחוקק יש אינטרס להגן עלינו ולקבוע חוקים שיאפשרו את השארות העצים בסביבה.
עצים הדורשים אישור כריתה הם עצים בוגרים מכל סוג.
בשטח מגורים פרטי, עץ נחשב לבוגר אם קוטר גזעו הוא 20 סנטימטרים ומעלה וגובהו הוא לפחות 1.3 מטרים.
במקרה הזה לא תצטרכו אישור..
כריתת עץ בחצר פרטית להם נדרש אישור הם עצים מוגנים, כלומר גם אם אינם עונים על ההגדרה של עץ בוגר, נדרש אישור בכדי לכרות אותם באופן חוקי (קראו עוד על חוק כריתת עצים). בין עצים אלו נמנים עצי זית, עצי חרוב, עצי אורן, עצי אקליפטוס, עצי ברוש ועוד. ניתן למצוא את הרשימה המלאה, אשר כוללת כ-70 עצים, בחיפוש מהיר באינטרנט.
במקרה של עץ זית – בוודאי שתצטרכו אישור
איך משיגים אישור כריתת עץ בשטח פרטי?
את הבקשה יגיש בעל הקרקע או מיופה כח מטעמו. הבקשה תוגש על גבי טופס הבקשה ורק עליו, ויש להקפיד על חתימה של הרשות המוניציפאלית. יש לצרף 2 תמונות לכל עץ מדובר, תמונת תקריב ותמונת צלמית.
אם ישנה סיבה בריאותית לכריתת העץ, למשל אלרגיה, יש לצרף אישור מרופא מומחה המאשר את סיבת הגשת הבקשה.
לצורך כריתת עץ בבית משותף, למשל בית דירות, יש להשיג חתימות ברב של 75% מהדיירים הגרים בבניין.
אם מדובר בבקשה הנוגעת לעצים המפוזרים ברחוב, יש לצרף מפה מפורטת לצורך התמצאות ואיתור העצים המדוברים. ניתן למשל לצרף תצלום אווירי באיכות טובה או מפת מדידה שעליה ניתן לסמן את העצים ולמספר אותם.
כך ניראה טופס בקשה לאישור כריתת עץ:
לאחר שמילאתם את הבקשה לאישור כריתת עץ בשטח פרטי עם כל הטפסים הדרושים, יש להגיש אותה אל פקיד היערות האחראי על אזורכם. במידה ואישר את הבקשה, תוכלו לכרות את העצים בלי להסתכן בעבירה פלילית. במידה והבקשה נדחתה, תוכלו להגיש ערעור אצל פקיד היערות הארצי שיש בכוחו לספק תשובה שונה בדבר כריתת עצים בשטח פרטי.
קיבלתי אישור כריתה, מה עושים עכשיו?
לאחר קבלת אישור כריתת עץ, תוכלו לפנות לחברה העוסקת בכריתת עצים. בישראל ישנן מספר חברות שונות שעוסקות בתחום, ולכן רצוי לפנות לכמה מהן ולהעריך איזו הכי כדאית לפי שיקולכם. דברים שכדאי לקחת בחשבון בעת בחירת החברה לכריתת עצים בשטח פרטי הם: כמה שנים החברה עוסקת בכריתת עצים? האם יש להם את כל האישורים הנדרשים לכך? מה העלות של הכריתה? האם ברשותם כל הביטוחים הרלוונטיים לשמירה על רכושכם ועל חס וחלילה פגיעה באדם? האם יש ברשותם ציוד מתאים לעבודות גובה מורכבות? האם מנהל עבודה יימצא באזור ביום הכריתה? כל אלה יכולים לשפוך אור ולסייע לכם בבחירת גוזם עצים אחראי ומקצועי.
רץ בגובה – כריתת עצים בשטחים פרטיים
לסיכום, עצים אינם רכושו הפרטי של אף אחד, וגם אם אדם שתל עץ בעצמו ולאחר שגדל הוא אינו מרוצה ממנו מכל סיבה שהיא, עדיין אין בסמכותו לקבל את ההחלטה לכרות את העץ (אם וכאשר הגיע למימדים מסוימים שאותם הגדיר החוק כאסורים לכריתה).
אולי לא נעים להתעסק עם בירוקרטיה, ואולי זה נראה לא הוגן לעבור תלאות כדי להסיר משהו מנוף שטחו של אדם פרטי, אך חוקים קפדניים אלו כאן כדי לשמור על כולנו, ולא רק על העצים. עצים נותנים לנו את האוויר שלנו, צבעם משמח אותנו וממלא את הרדיוס הסובב אותם באנרגיה מלאת חיים, יש לעצים ערך נדל"ן לא מבוטל ומדי פעם הם אפילו מפנקים אותנו בפירות טעימים. אז צאו לקבל את האישורים בחיוך, הם שם מסיבות חשובות מאוד.
אם אתם מעוניינים לבצע כריתה של עץ בבית פרטי וזקוקים לחברת גיזום וכריתה שאוהבת את הטבע, ומעסיקה גוזמים – אילנאים מקצועיים ומקצוענים בתחומם אז אנחנו ב"רץ בגובה" נשמח לסייע – צרו איתנו קשר.
שאלות ותשובות בנושא כריתת עצים בשטח פרטי
אילו עצים דורשים אישור כריתה בשטח פרטי?
עצים הנדרשים לאישור כריתה הם עצים בוגרים מכל סוג. הפרמטרים לעץ בוגר הם קוטר הגזע (20 סנטימטרים ומעלה) וגובה העץ (1.3 מטרים ומעלה). למעט עצים בוגרים, קיימים מספר סוגי עצים המוגדרים עצים מוגנים להם נדרש אישור כריתה גם אם אינם עונים על ההגדרה של עץ בוגר. קיימים 70 עצים מוגנים ביניהם עצי זית, עצי אורן ועוד.
כיצד מגישים בקשה לאישור כריתת עצים בבית פרטי?
את הבקשה לאישור כריתת עצים בבית פרטי יש להגיש בעל הקרקע או מיופה כח מטעמו אל פקיד היערות האחראי על האזור בו ממוקם העץ. הבקשה תוגש על גבי טופס הבקשה ויש להקפיד על חתימה של הרשות המוניציפאלית. יש לצרף 2 תמונות לכל עץ מדובר – תמונת תקריב ותמונת צלמית.
מה נחוץ לכריתת עץ בבית משותף?
עץ בבניין או בבתים עם שטחים משותפים יכול להוות מטרד לחלק מהדיירים בעוד שלחלק אחר לא יהיה עניין בדבר. לצורך כריתת עץ בבית משותף, למשל בית דירות, יש להשיג חתימות ברוב של 75% מהדיירים המתגוררים בבניין בכדי לקבל אישור לכרות את העץ הטורדני.