עקירת עצים נשמעת כפתרון הקל במקרים רבים, אך האם זה הפתרון החכם, האקולוגי והבריא? ממש לא בטוח.
כולנו למדנו בשיעור מדעים עוד בבית הספר היסודי על חשיבותם של עצים, המספקים לנו חמצן בתהליך הפוטוסינתזה. עם השנים, ואולי כבר אז, המידע הזה החל לחלוף מעלינו, וחלקינו עשויים להפחית בחשיבותם הכה רבה של העצים הסובבים אותנו. אך חשוב מאוד שנזכור, כשאנחנו עוקרים עץ, אנחנו בעצם מצמצמים (גם אם מעט), את החמצן המסופק לנו ולאנושות כולה.
אמנם יש סיבות מוצדקות רבות לעקירה של עצים, כמו אלרגיות שונות, עצים חולים בסכנת קריסה או עצים המושכים אליהם מזיקים רבים. אך מומלץ מאוד להתייחס לכריתת עץ כאל מוצא אחרון, ולשקול לפניו חלופות אחרות.
בשורות הבאות נסקור בקצרה את היתרונות הרבים שמספקים לנו עצים, נגע בסיבות המאשרות עקירה של עצים ונבחן חלופות שונות.
הכותב הוא גוזם מקצועי ואילנאי – צבי רזניק.
מה הן הסגולות השונות של העצים בסביבתנו?
מעבר לגז החמצן החיוני אותו עצים מספקים לנו, יש בעצים יתרונות רבים נוספים. העצים סופחים פיח המזיק לאדם ולסביבת מחייתו, הם מטילים עלינו צל בימי הקיץ הלוהטים ואף מסייעים בהורדת הקרינה והפחתת הטמפרטורה סביבם בכ-4 מעלות.
יתרה מכך, הם משמשים בית מגורים למינים רבים של ציפורים ובכך חיוניים לשמירה על הסביבה האקולוגית, הם צובעים בירוק יפהפה את עיר המגורים שלנו, תורמים להבלטת שינויי עונות השנה והם פשוט מספקים נוף מהמם.
עוד נקודה חשובה שלא שמים עלייה דגש היא הנושא הנפשי – מוכח כי עצים וסביבה פורחת מפחיתים משמעותית את הלחצים הנפשיים איתם אנו מתמודדים ביומיום, החשיפה לטבע, הריחות, המראות והצבעים עושים טוב לנפש.
עם כל הסגולות האלו, שווה לחשוב מספר פעמים על חלופות לפני שמבצעים עקירת עצים.
למה שלא אעקור עץ שמפריע לי?
גם אם הסיבות הסביבתיות לא נוגעות לליבכם, ישנן סיבות פרקטיות רבות המהוות סיבה לשקילת חלופה שתמנע עקירת עצים. בכדי לקבל אישור לכריתת עץ יש לעבור מסכת בירוקרטיה ארוכה, הכרוכה בדיון עם כל דיירי הבניין בו אתם גרים והשגת רב התומך בכריתת העץ, יש לקבל חתימה מהרשות המוניציפאלית, ישנה עלות כלכלית לא מבוטלת של ביצוע העקירה עצמה וכמובן זמן יקר המושקע במילוי כל הטפסים הנדרשים לאישור עקירה. אז למה בעצם לא לחפש אלטרנטיבות, לחסוך לעצמכם כאב ראש גדול וחור בכיס ולהנות מחמצן ואוויר נקי?
מה הן האלטרנטיבות לעקירת עצים?
ישנן שתי חלופות מרכזיות שעשויות לסייע במניעת הפעולה העצובה של עקירת עצים. הראשונה היא העברה של העץ ממקום למקום, פעולה זו נקראת גם "העתקת עץ". פעולה זו מחויבת באישור פקיד היערות, והיא עשויה להציל עץ שפשוט נמצא בסביבה שלא נכונה לו, ומונעת ממנו לממש את פוטנציאל הצמיחה שלו. לדוגמה, סביבה בה מוקף בעץ בהרבה בטון ואין לו מספיק אדמה, סביבה שהפכה למוצלת מדי ואין בה חשיפה ישירה לשמש ועוד.
מקרים כאלו, במקום לכרות את העץ, החלופה ההגיונית היא להעבירו למקום בו יהיו לו תנאים אופטימליים והוא יוכל לשגשג.
פתרון מרכזי נוסף הוא גיזום עצים. להוציא מקרים יוצאי דופן, פעולה זו יכולה להיטיב גם עם העצים וגם עם מי שברצונו לכרות אותו, כיוון שגיזום נכון של עץ אחת לשלוש ארבע שנים עשוי לגרום לעץ לשגשג ולהפוך לבריא ובר קיימא.
בנוסף, מחיר של גיזום עצים זול בהרבה מהעברתו או מכריתתו, כך שגם בפן הכלכלי -הרווחתם אם נמנעתם מעקירה. חשוב לציין כי גיזום של עץ כדאי שיתבצע על ידי מי שמודע למעשיו והשלכותיו של גיזום מוטעה וברשותו הכלים שיאפשרו להטיב עם העץ.
גיזום הוא מקצוע של ממש, יש לדעת לבחון זוויות אופטימליות של ענפים, לשמור על מרווח נכון ביניהם, לדעת כיצד להפחית ממשקל העץ, לדלל עלווה, להבחין בין ענפי מים לענפים חיוניים וכו'.
יתרון נוסף בגיזום, מעבר למחירו הזול יחסית, הוא שאין צורך באישורים ובבירוקרטיה מייגעת, והוא עשוי להציל את העץ במינימום עבודה ומקסימום רווח בשבילכם.
עקירת עצים רק כשאין ברירה
עקירת עצים צריכה להיות מפלט אחרון, ממש כאשר אין ברירה אחרת. בנינו לבין העצים חברות טובה וארוכת שנים. משחר ההיסטוריה הם התייחסו אלינו בצורה מכבדת, סיפקו לנו חמצן, הסתירו את הטיח המתקלף בבתים שלנו, גידלו פירות טעימים והשתדלו תמיד להיות נעימים למראה.
העצים תמיד היו שם בשבילינו, ובעידן המודרני אנחנו מעריכים אותם פחות ופחות. אז לפני שאתם פונים לכריתת עץ, חשבו על הטוב הרב שמביאים לנו העצים, ונסו לשקול כל חלופה אפשרית לעקירה של אחד האורגניזמים החשובים ביותר לאדם.